Modern tandläkare Upplandsbro

Välkommen till vår fräscha klinik. Vår tandläkarmottagning strävar alltid efter att ligga i framkant när det gäller tandvård riktad mot privatpersoner. Vi erbjuder tandvårdstjänster för barn och vuxna och har även en akutmottagning med online bokning. Vi ställer höga krav på att erbjuda tandvård av hög kvalite, service och bekvämlighet för våra patienter.

Delprotes

Med en delprotes kan du återfå de tänder som saknas. En delprotes består oftast av en metallkonstruktion, ett plastmaterial och proteständer av plast. Metallen gör protesen stabil och plastmaterialet ersätter förlorat tandkött. Delprotesen får stöd av kvarvarande tänder och hålls på plats med hjälp av klamrar. Protesen ser helt naturlig ut och kan även ersätta de främre tänderna. Med en delprotes kan du återfå ditt vackra leende, plus att det blir enklare att äta vanlig mat igen.


Framställning

En delprotes består oftast av en metallkonstruktion, ett plastmaterial och proteständer av plast. Metallen gör protesen stabil och plastmaterialet ersätter förlorat tandkött. Delprotesen får stöd av kvarvarande tänder och hålls på plats med hjälp av klamrar.


För att få en delprotes med god funktion och estetik krävs en noggrann planering. Behandlingen sker i samarbete med både patient och tandtekniker. Tandläkaren börjar med att bestämma vilka av de intilliggande tänderna som ska ge stöd åt protesen. Sedan tas ett avtryck som skickas till en tandtekniker. Behandlingen kräver ytterligare ett antal besök. Mellan varje besök skickas arbetet till en tekniker, som till sist färdigställer protesen.

Tandimplantat

Ett tandimplantat är ett alternativ för dig som vill ha en tand som känns och fungerar precis som dina vanliga tänder. Det finns många sätt att ersätta förlorade tänder. En välbeprövad metod är att använda tandimplantat som förankras i käkarna. För att kunna fästa tanden måste tandläkaren borra ett hål i käkbenet där tanden sedan skruvas igenom en titanskruv. Tids nog kommer den nya tanden att växa ihop med käkbenet och fungera precis som en vanlig tand.


Hur går det till?


Behandlingen kräver undersökning, noggrann planering och information. En omfattande röntgenundersökning behöver göras. Med en varsam operationsteknik placeras titanskruvar – fixturer – i käkbenet. Antalet styrs av hur många tänder som ska ersättas. Ingreppet tar normalt 1-3 timmar.


Beroende på när du får det färdiga arbetet kan du få en tillfällig tandersättning som skydd. På fixturen/fixturerna placeras den slutgiltiga konstruktionen. Tiden mellan operation och slutresultat varierar beroende på flera olika faktorer. När allt är klart är det svårt att se vilken tand som är konstgjord.

Kronor och broar

Krona


Om en tand blivit så skadad att det inte går att laga den med en vanlig fyllning, kan man låta göra en krona. Det innebär att tanden slipas till för att ge plats åt kronmaterialet. Du och din tandläkare bestämmer lämplig färg på tanden. Därefter tas ett avtryck som skickas till en tandtekniker.
Teknikern framställer en modell. På denna görs en krona som till färg och form stämmer med dina tänder i övrigt. Den kan tillverkas av olika material. De vanligaste är porslin/guld, porslin/titan eller helkeramiska material. Om allt passar vid provningen hos tandläkaren, sätts kronan fast med hjälp av ett tandcement.


Behandlingen kräver flera besök och du får en plastkrona som skydd under tiden. Om den skadade tanden har mist en stor del av tandkronan och är rotfylld, kan man fästa ett stift i roten. Kronan fäster man sedan på pelaren, det vill säga den övre delen av stiftet. Stiftet gjuts av tandteknikern i guld eller titan. Tandläkaren kan i vissa fall själv tillverka ett stift. Då görs det vanligen i ett kolfiberförstärkt material.

Bro


Om en eller flera tänder saknas kan man ersätta dessa med en bro. De närliggande tänderna används då som stöd och fäste för bron. Stödtänderna slipas till på liknande sätt som när man gör en krona. En tandtekniker framställer bron efter tandläkarens anvisningar. 


Den kan omfatta allt från 2 upp till 14 tänder, det vill säga en hel käke. Materialet som den tillverkas i är detsamma som för en enstaka krona, porslin/guld, porslin/titan eller helkeramiska material.

Tandskydd

Skydda dina tänder, ditt tandkött och munnens insida genom ett högkvalitativt tandskydd som är utformat speciellt efter just dina tänder. Om du har tandställning kan ett tandskydd se till att du inte skadar insidan av munnen. Tandskydd behövs även för att skydda tänderna vid vissa fysiska aktiviteter. Det är exempelvis vanligt att använda tandskydd vid utövandet av sporter där tänderna kan skadas. Det gäller bland annat för de flesta kampsporterna samt sporter som ishockey.

Bettskena

En bettskena används för att stabilisera underkäken och avlasta käklederna. Den kan också användas för att förbättra funktionen i tuggsystemet och bidra till att spända käkmuskler lättare kan slappna av. Slutligen skyddar bettskenan från det slitage och den belastning på tänderna som gnisslingen orsakar.

Vanligtvis används skenan endast när man sover. Vid behov kan skenan användas dygnet runt för att få god behandlingseffekt. 


Den vanligast använda skenan är en plan bettskena, framställd i hård plast. Den används för att stabilisera underkäken och avlasta käklederna. Bettskenor i mjukplast används för att dämpa akuta besvär från tänder, tuggmuskler och käkleder. Speciella bettskenor framställs till exempel vid förslitningsskador eller sjukdomar i käkleden.

Rotfyllning

Behandlingen går ut på att tandläkaren borrar ett hål till rotkanalen, tar bort det som återstår av tandpulpan och rengör utrymmet från bakterier. Därefter utförs en rotfyllning, vilket innebär att rotkanalen fylls i med ett speciellt material. Ibland kan en rotbehandling och rotfyllning behöva utföras i flera steg på grund av komplikationer.

Tandborttagning

Att behöva ta bort en tand är aldrig roligt men ibland har du inget val. Det kan bero på flera orsaker, exempelvis att tanden är allvarligt skadad eller så infekterad att den inte går att rädda. Om just din tand behöver tas bort ser vi till att behandlingen blir så snabb och smärtfri som möjligt.

Kontakta oss för tidsbokning

Barkarbystaden Dental AB


 08-52525700

 08-52525720

Boka tidAkuttandvård

Tandläkare Upplandsbro

Barkarbystad Dental AB


Öppettider

måndag - fredag 08:30 - 19:00

lördag 10:00 - 15:00

Barkarbystad Dental AB

Kontakta oss om du letar efter en modern tandläkare i Upplandsbro. Vi erbjuder tandvårdstjänster till barn, vuxna och pensionärer. Vi har även en akutmottagning när du behöver snabb tandvård. Våra ledord är hög kvalitet, service och bekvämlighet med patienten i fokus.